top of page
7Tech.jpg

ТЕОДОРА ДОНЧЕВА

Теодора Дончева (Теч) е завършила НХА, катедра „Сценография“. Работи като художник и илюстратор на свободна практика. Проявява особен интерес към комикса като художествена форма. В проектите си често се фокусира върху различни теми, касаещи човешките права.

  • Instagram

Творби в изложбата:

"Колко струва един чифт дъга?"

Работата разглежда проблема около проявлението на т. нар. rainbow капитализъм във fast-fashion индустрията и задава въпроса дали сме готови да приемем огромното свръхпроизводство на дрехи и аксесоари, избълвано посредством неетична експлоатация на трудещи се (включително деца) в застрашаващи здравето условия срещу нищожно заплащане, само защото ни се поднася в приветлива gay-friendly опаковка.

 

"Любовта побеждава, насилва и граби"

Работата разглежда проблема с т. нар. pinkwashing или розовото изпиране, до което прибягват не само търговски компании, а и дрържави, целящи чрез gay-friendly брандиране да отклонят вниманието от сериозни нарушения на човешки права в други отношения. Този похват е собено широко употребяван от държавата Израел, която опитва да се рекламира като единствената либерална демокрация в Близкия Изток, докато упражнява политика на апартейд, а в момента извършва и геноцид в ивицата Газа. За основа на произведението служи снимка от социалните мрежи на израелски войник, развяващ знаме с цветовете на дъгата по време на настоящата инвазия в Газа, върху което е изписано «в името на любовта» на иврит, английски и арабски. Израел не дискриминира куиър палестинците в едно-единствено отношение - изтреблението. Идеята, че престъпленията срещу човечеството, които израелската армия извършва в момента в Газа, се извършват «в името на любовта, е не само абсурдна, а и изключително цинична.

 

"Fight for your privilege"

Работата разглежда проблема с т. нар. pinkwashing или розовото изпиране, до което прибягват не само търговски компании, а и дрържави, целящи чрез gay-friendly брандиране да отклонят вниманието от сериозни нарушения на човешки права в други отношения. Този похват е собено широко употребяван от държавата Израел, която опитва да се рекламира като единствената либерална демокрация в Близкия Изток, докато упражнява политика на апартейд, а в момента извършва и геноцид в ивицата Газа. В произведението са насложени кадри от популярния Тел Авив Прайд и от разрушителни бомбени атаки на израелската армия в ивицата Газа. То поставя въпроса дали помним, че прайд не е просто парти, а протест за човешки права. Освен, че разчита на поклонническия туризъм, Израел се рекламира и като дестинация за гей туризъм, основно през прайда в Тел Авив. Обаче Израел не признава брачното равенство и някои други ЛГБТИ+ права. Освен това в настоящото правителство на Израел значителна роля играят крайно-десни политически формации. Представител на една от тях е министъра на финансите Безалел Смотрич, който описва себе си като «горд хомофоб». Смотрич също така отрича съществуването на палестинския народ и подкрепя незаконното израелско заселване на палестински територии в разрез с международните споразумения.

bottom of page