top of page

Item List

2
0
2
2

Logo Main.png

феминистки ЛБТИ

фестивал

Logo Main.png
Anchor 1

към програмата

към изложбата

ПОВЕЧЕ ЗА ПРИЗМА 2022

ПРИЗМА стартира през 2022 г. като феминистки фестивал, който се фокусира специфично върху перспективите на лесбийките, би и куиър жените, транс, интерсекс и небинарните хора.

Фестивалът има за цел да създаде платформа, която да привлече повече внимание върху връзките между феминизма и борбите за куиър освобождение. 
 


ПРИЗМА се стреми да изведе на преден план именно преживяванията на онези хора от ЛГБТИ+ общността, чиито гласове често остават заглушени и чиито перспективи е необходимо да бъдат приоритизирани в контекста на патриархата и засилващите се прояви на мизогиния.

Нуждата от безопасни общностни пространства, в които да се забавляваме, да се учим и да творим заедно, и които да ни помагат да се чувстваме по-малко сами и по-значими е в основата на всички фестивални дейности. 
 

програма

Някои от събитията по време на фестивала са достъпни единствено за определени групи от общността, но други са публични. На прожекциите, партитата, музикалните програми, дискусиите както и на изложбата "Дневниците на една общност", са добре дошли всички ЛГБТИ+ хора, както и техните приятели и поддръжници.

Фестивал ПРИЗМА 2022 се реализира с финансовата подкрепа на Български фонд за жените. Проектът не отразява становището на БФЖ и БФЖ не носи отговорност за него.

Куиър караоке ПРИЗМА 2022

куиър караоке

Микрофонът ще бъде ваш на 27 април от 22:00 ч.!
Елате, за да си попеем (така както го правим под душа) и да се посмеем!

Дневниците на една общност

откриване на изложба

Официалното начало на фестивала поставя откриването на изложбата "Дневниците на една общност". Тя се състои от над 40 произведения на близо 20 артисти с различни идентичности.

Думи: транс работилница за поезия

думи: транс работилница за поезия

Заедно с Робин Златаров, транс активист и поет под прикритие, ще можете да откриете (или преоткриете) поезията като начин да изследвате вътрешния си свят.

cool-аж

cool-аж: резени от света

Как говорим с чужди думи? Какви следи оставяме след себе си за свободна интерпретация? Можем ли чрез изкуство радикално да реорганизираме един свят, в който иначе като че ли не пасваме?

транс на работното място

транс на работното място

По време на събитието: истории за разкриване на работнто място - Work It Out - платформа за работодатели и фото-послания от изложбата "Живей своята истина"

работилница за фотография със Слава Дойчева

автопортрет: куиър феминистка работилница

Заповядайте на напълно безплатната куиър феминистка работилница за фотография, в която заедно с режисьорката Слава Дойчева ще разгледате автопортрета като любов, власт и политически акт.

митове и граници в секса с Ванина Цонева

защо е толкова трудно да казваме не? митове и гранци в секса

По време на събитието ще дискутираме митовете, с които сме пораснали и ще работим с телесните усещания, за да разпознаем границите и съгласието си.

Change Liana Georgi

change: премиера на видеоклип и концерта на лиана георги

Концерт на певицата и активистка Лиана Георги; представяне на видеоклипа на новата й песен "Change", заснет от режисьорката Слава Дойчева и с участието на хора от ЛГБТИ+ общността.

Our Dance of Revolution прожекция и дискусия

our dance of revolution: прожекция и дискусия

Филмът представя над четиресет години история на лесбийски, феминистки и куиър активизъм, разказан през личния опит на десетки активисти от Торонто. По време на дискусията ще можете да зададете върпосите си към неговия режисьор, Филип Пайк.

Кай Ченг Том есе дискусуя

кръжок и трансмисия: дискусия на есето "скъпи, скъпи живот"

По случай Деня на българската просвета и култура, ще се съберем, за да обсъдим заедно с КРЪЖОК (дискусионен клуб за литература, кино и равенство) и ТрансМисия (активистка транс група) есето "Скъпи, скъпи живот".

Слава Дойчева Оловно сърце Брак Черупки

BGLES shorts: вечер с филмите на слава дойчева

В тази вечер, посветена на късометражното лесбийско кино, ще имаме възможността да видим 3 филма на Слава Дойчева.

drag party

THE END? a drag party

Официален край или не - време е за парти! И то не какво да е парти, а драг шоу!

ДНЕВНИЦИТЕ

НА ЕДНА ОБЩНОСТ

Фестивалът поставя началото си с откриването на изложбата "Дневниците на една общност", в която са представени произведения на

18 ЛБТИ+ артисти.

изложба

Изложбата изследва многообразието в гледните точки, представяйки и интерпретирайки куиър концепции и преживявания. Тя подчертава, че нашите истории са вплетени както една в друга, така и в по-широки социални и политически процеси. Изложбата издирва ЛБТИ реалностите, където те са били пропуснати или заличени поради недоглеждане или с умисъл и пита – къде са ЛБТИ+ артистите?

В изложбата е вплетено едно ключово понятие – видимост. Нашето изкуство се оформя от годините прикриване на нашите идентичности, от тяхното заглушаване, но и от моментите, в които те са на преден план. То се оформя от културния императив да се създават артистични репрезентации на нашите животи, където те не съществуват. Артистите, които участват в тази изложба, разработват, съзнателно или не, визуални кодове за означаване на своите идентичности и преживявания, но тяхната работа далеч надхвърля това.


Тя е също доказателство, че има изкуство, което настоява да бъде видяно, дори когато то не е експлицитно куиър, но е част от този разказ просто заради авторството си. Този дневник е нелинеален, в него се сблъскват конкуриращи се светове, радикално се реорганизират реалности, а много вътрешни процеси излизат навън.

Нашият визуален дневник е толкова многообразен, колкото е и нашата общност. Тази изложба го доказва. 

bottom of page